Najveća ljetna filmska festa na otvorenom, „Festival Mediteranskog Filma Split“ već se trinaesti put održava na splitskim Bačvicama. Kao što bi organizatori rekli „Lito počinje na #fmfs-u!“ pa su im se tako i ove godine pridružili dubrovački Kinematografi u vikendu od 23. do 25.lipnja, kada će u Kinu Slavici publika moći pogledati tri filmska naslova u isto vrijeme dok bude trajala projekcija na Bačvicama.  

Film BOLESNICA, norveška satirična crna komedija redatelja Kristoffera Borglija, prvi je na rasporedu u petak 23. lipnja u 21 sat. Film je premijerno prikazan u sklopu programa Un Certain Regard na Cannes, a iza njega stoji ekipa filma Najgora osoba na svijetu.

Signe (Kristine Kujath Thorp) i Thomas (Eirik Sæther) par su koji živi u Oslu. Ona je konobarica, on umjetnik koji radi instalacije od ukradenog namještaja što je koncept kojem kulturna elita grada pridaje sve više pažnje pa Thomas postaje objekt ljubomore svoje partnerice, izjedane osjećajem manje važnosti, a pritom uvjerene kako je u svakom pogledu zabavnija, interesantnija i, napose, karizmatičnija osoba od svog dečka. No, nakon incidenta koji se dogodi u baru u kojem je zaposlena, Signe se odlučuje na sudbinski korak: pošto-poto iskoristiti svaku daljnju priliku koja joj se ukaže ne bi li zavrijedila potrebnu reakciju javnosti, odnosno pažnju društvenih mreža. Makar to iziskivalo ne samo psihičku, već i fizičku transformaciju…

U subotu, 24. lipnja, u isto vrijeme na rasporedu je film ZVIJERI, napeti triler u režiji Rodriga Sorogoyena, premijerno prikazan na Cannes Film Festivalu. Dobitnik je 9 španjolskih nagrada Goya, uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij, glavnog i sporednog glumca. 

U želji za mirnim životom u prirodi supružnici Antoine i Olga doselili su iz Francuske u malo selo španjolske Galicije kako bi se bavili poljoprivredom i obnovili napuštenu kuću.

Njihovi odnosi sa sumještanima, međutim, nisu idilični kao što su priželjkivali. Kada odbiju glasovati u korist izgradnje vjetroelektrana u selu, dodatno se zaoštravaju nesuglasice sa susjedima, posebice s agresivnom braćom Xanom i Lorenzom, što njihov suživot učini nepodnošljivim…

Treći dan FMFS-a u Dubrovniku (nedjelja) rezerviran je za humornu dramu ČETVORO MALIH ODRASLIH koja se bavi nesvakidašnjom tematikom romantične veze između više od dvoje ljudi, a premijerno je prikazana u natjecateljskom programu filmskog festivala u Rotterdamu.

Juulia, uspješna parlamentarna zastupnica, u naizgled je savršenom braku sa suprugom Matiasom s kojim ima malog sina. Kada sazna da je Matias već neko vrijeme vara s drugom ženom, samohranom majkom Enni, doživljava šok. Kako bi pokušala spasiti brak, Juulia poziva Enni da ostane dio njihovih života kao djevojka njezinog muža i predstavlja im ideju poliamorne veze. Uskoro se i Juulia zaljubljuje u mladog Miska…

Vezani sadržaj