Odmah nakon premijere u Cannesu gdje se natjecao u službenoj konkurenciji za nagradu Zlatna palma, novi film Cristiana Mungiua R.M.N. STANJE NACIJE kritika je proglasila jednim od najkvalitetnijih filmova kompletnog festivala. Kao veliki, etablirani rumunjski redatelj i jedan od začetnika rumunjskog Novog vala, Mungiu je odlučio snimiti djelo o ocu koji se s rada u Njemačkoj vraća u svoje selo u Rumunjsku, točnije u Transilvaniju, ali koje je u svojoj srži priča o strahu, paranoji, zlu i, u konačnici, ksenofobiji modernog rumunjskog društva. R.M.N. STANJE NACIJE briljantan je portret života u maloj, gotovo zaboravljenoj zajednici okruženoj gustom šumom koji nam u kina stiže u četvrtak, 25. svibnja, a mi ovom prilikom predstavljamo kino najavu.

Nekoliko dana prije Božića, a nakon što je dao otkaz u Njemačkoj, Matthias se vraća u svoje multietničko selo u Transilvaniji. Želi čim više biti uključen u obrazovanje i odgoj vlastitog sina Rudija kojeg je predugo ostavio na skrb njegovoj majci Ani te na taj način osloboditi dječaka neriješenih strahova koji ga more. Matthias je istovremeno preokupiran i svojim ostarjelim ocem Ottom, a također bi se želio vidjeti i sa svojom bivšom ljubavnicom Csillom. Kada se u maloj tvornici u kojoj Csilla radi zaposli nekoliko novih radnika, mir zajednice biva narušen, a na površinu započinju izlaziti frustracije, konflikti i strasti koje su se dugo skrivale ispod tobožnjeg razumijevanja i mira…

Drama R.M.N. STANJE NACIJE do danas je prikazana na mnogim uglednim filmskim festivalima diljem svijeta, a na festivalu u Paliću osvojila je nagradu za najbolju režiju. U Hrvatskoj će film premijerno biti prikazan u sklopu nadolazećeg Subversive festivala koji se održava od 14. do 29. svibnja, a projekcija je zakazana za subotu, 20. svibnja s početkom u 19 sati, u zagrebačkom kinu Tuškanac. Ubrzo nakon toga, od četvrtka 25. svibnja i ostatak Hrvatske u kinima će moći vidjeti ovaj sjajan film kojeg je L.A. Times prozvao “djelom koje se apsolutno mora pogledati”. Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem tekstova filmskih kritičara diljem svijeta R.M.N. STANJE NACIJE dobio je čak 95% pozitivnih ocjena filmske struke na temelju 62 zaprimljene kritike što svakako ide u prilog činjenici da je Mungiu snimio još jedan film itekako vrijedan pažnje.

Osim po temama koje obrađuje, R.M.N. STANJE NACIJE svakako će ostati upamćen i po nesvakidašnjoj sceni koja se odvija na vrhuncu filma, snimljenoj u jednom neprekinutom kadru u trajanju od čak sedamnaest minuta. Film je sniman od studenoga 2021. do siječnja 2022. godine. U jednom od intervjua redatelj Mungiu prisjetio se da mu je jedan od članova filmske ekipe predložio da se film zove “Europa 2.0” što, u kontekstu ovog izvrsnog djela, nikako ne bi bilo pogrešno. Pred nama je definitivno uradak u kojem se svatko od nas može pronaći u nekom od njegovih likova, ali isto tako i djelo koje će nakon gledanja dugo ostati u glavama gledatelja.

Vezani sadržaj