Filmsko djelo kao temeljno fabulativna forma od samih početaka je bilo vezano uz djecu kao protagoniste ali i publiku. Tako već 1895. godine  braća Lumiere snimaju „Doručak bebe“ i „Polivenog poljevača“ kojeg mnogi smatraju prvim igranim filmom.  I kasnije se likovi djece u filmovima stalno pojavljuju bilo u filmovima koji se snimaju samo za djecu ili za cjelokupnu publiku poput Chaplinovog „Mališana“ (1921.) ili „Čistača cipela“ (1946.) Vittoria De Sice, koji su kroz likove djece govorili o širim problemima društva.

Organiziranjem filmske proizvodnje nakon drugog svjetskog rata, dječji film u hrvatskoj kinematografiji postaje legitiman žanr koji odlikuje kontinuirani  broj naslova i ponekad izuzetna kvaliteta filmskih djela. Od filmova „Sinji galeb“ (1953.) i „Milioni na otoku“ (1955.) Branka Bauera, pa do serije filmova o literarnom junaku Koku „Koko i duhovi“ (2011.) i „Ljubav ili smrt“ (2014.) Danijela Kušana te „Zagonetni dječak“ (2013.) Dražena Žarkovića, hrvatski dječji filmovi su prisutni u Hrvatskoj kinematografiji. No sama prisutnost ne bi bila dovoljna da ujedno nisu bili ne samo prihvaćeni od mlade publike kao i kritike koja je mnoga od tih ostvarenja svrstala u sam vrh umjetnički uspjelih filmova te su danas klasici hrvatskog filma.

Program koji je pred nama zajednički su organizirali Hrvatska kinoteka HDA i Državni Arhiv u Dubrovniku u suradnji sa javnom ustanovom Kinematografi Dubrovnik kao oživljavanje suradnje na promociji i prezentaciji nacionalne filmske baštine, koja je ne samo potrebna nego i neizbježna s obzirom na značaj kinematografije u životu grada Dubrovnika. U tom kontekstu činilo nam se zanimljivim ponovo baciti pogled na dječje filmove i ono što ih prati a to su filmski plakati.

Tema izložbe filmskih plakata „Dječji pogled“ odredila je izbor od 21 plakata za 24 dugometražna i kratkometražna filma nastala u razdoblju od 1953. do 2006. godine koji svojim vizualnim rješenjima ne samo da uspješno promoviraju film za koji su rađeni već i govore o vremenu svog nastanka. Osim što se odabrani plakati razlikuju u tehnici izrade, od crteža, kolaža i fotografije do kombinacije više tehnika vidljiva je i razlika u stilu gdje se pored većeg broja nepoznatih autora naći i radovi majstora stripa poput Ferdinanda Bisa, Andrije Maurovića, Mirka Ilića i Radovana Domagoja Devlića.

Kako se filmski plakati uvijek vežu uz film, pripremili smo i filmski program u kojem ćemo prikazati odabrane naslove digitalno restauriranih dječjih filmova poput „Družba Pere Kvržice“ (1970)  i „Vuk samotnjak“ (1972) Obrada Gluščevića, „Vlak u snijegu“ (1976) Mate Relje, „Tajna starog tavana“ (1984) Vladimira Tadeja te „Sinji galeb“ (1953)  Branka Bauera.

Ciljevi ovog programa su kroz izložbu „Dječji pogled“ publici mlađe generacije, i ne samo njima približiti jedan oblik vizualnog sadržaja koji je prije pojave digitalnih tehnologija bio temeljan način prezentacije određenog filmskog djela, te kao takav ostao i danas neizostavno prisutan. A kroz filmske projekcije pozvati mlade gledatelje da se upoznaju sa pričama i likovima koji su sačuvani u našoj zajedničkoj filmskoj baštini, a one malo starije podsjetiti na vrijeme kada su i oni bili djeca.

Program projekcije izbora dječjih filmova, Kinematografi Dubrovnik, kino Sloboda, 20. – 24. veljače, u 17,00 sati

                           20. veljače „Družba Pere Kvržice“ (1970), Obrada Gluščevića

                           21. veljače „Vuk samotnjak“ (1972), Obrada Gluščevića

                           22. veljače „Vlak u snijegu“ (1976) Mate Relje

                           23. veljače „Tajna starog tavana“ (1984) Vladimira Tadeja

                           24. veljače „Sinji galeb“ (1953)  Branka Bauera

Vezani sadržaj