JEDRILIČARKE S BRODA MAIDEN
Država:
Velika Britanija
Godina:
2018
Žanr:
Dokumentarni film, jzvisia, jzvisia-doku, ZIMA U VISIJI - AKTUALNO
Trajanje:
1 hours 37 minutes
Redatelj:
Alex Holmes

 

Jedriličarke s broda Maiden inspirativna je priča o prvoj ženskoj posadi koja je sudjelovala u jedriličarskoj utrci oko svijeta 1989. godine.

Godine 1989. 24-godišnjakinja Tracy Edwards postala je skiperica prve ženske posade u povijesti prekooceanske jedriličarske utrke Whitbread (danas poznate pod nazivom Ocean Race).Tracyin san o sudjelovanju u natjecanju nailazio je na brdo prepreka: njezini muški kolege nisu vjerovali da ženska posada može uspjeti, mediji su se kladili na njezin neuspjeh, a potencijalni sponzori godinama su je odbijali, bojeći se lošeg publiciteta u slučaju da ne prežive. No Tracy je odbila odustati: stavila je svoj dom pod hipoteku, kupila rabljeni brod i okupila tim jedriličarki. Uz podršku svoje izvanredne posade promijenila je svijet sporta.

***

Festivali i priznanja:

OSCAR – uži izbor u kategoriji najboljeg dokumentarca / BAFTA – nominacija za najbolji prvijenac / CRITICS’ CHOICE AWARD – najbolji dokumentarni film / NATIONAL BOARD OF REVIEW – najbolji dokumentarac / DIRECTORS GUILD OF AMERICA – nominacija za izniman redateljski doseg na području dokumentarnog filma / DUBLIN IFF – nagrada publike / HAMPTONS IFF – nagrada publike u sklopu SummerDocs / TORONTO IFF / SUNDANCE IFF / TRIBECA IFF