Kinoteka pod zvijezdama : VELIKI LEBOWSKI
Država:
SAD, Velika Britanija
Godina:
1998
Žanr:
Komedija, Kriminalistički, LuS - kinoteka
Trajanje:
1 hours 57 minutes
Scenaristi:
Joel & Ethan Coen
Redatelj:
Joel Coen
Glumci:
Jeff Bridges (The Dude), John Goodman (Walter Sobchak), Julianne Moore (Maude Lebowski), Steve Buscemi (Theodore Donald 'Donny' Kerabatsos), David Huddleston (The Big Lebowski), Philip Seymour Hoffman (Brandt), Tara Reid (Bunny Lebowski)

 

U Los Angelesu 1991. godine zatječemo zgubidana Jeffa Lebowskog, strastvenog ljubitelja kuglanja, ispijanja piva i pušenja trave, koji samog sebe oslovljava nadimkom Dude. Kad mu jedne večeri u stan upadnu dvojica provalnika koji zatraže da im vrati novac koji je njegova supruga navodno potrošila, Dude ih bezuspješno pokuša uvjeriti da to nije istina jer on jednostavno nema suprugu, nakon čega se oni pomokre po njegovu omiljenom sagu i odu. Dude će ubrzo shvatiti da su provalnici zapravo tražili Jeffreyja Lebowskog, hendikepiranog bogataša koji živi s rastrošnom suprugom Maude i od kojeg Dude odluči zatražiti novi tepih. No bogataš Lebowski ne podnosi besposličare, pa Dudea najprije istjera iz kuće, da bi ga ubrzo pozvao natrag uz objašnjenje da mu je supruga oteta. Štoviše, Lebowski želi Dudea angažirati za predaju otkupnine otmičarima, na što ovaj nevoljko pristane, a u predaji novca kriminalcima pridružit će mu se i prijatelj Walter. Nakon što on predloži da otmičarima predaju lažnu torbu s novcem, a milijun dolara zadrže za sebe, dečki će s prijateljem Theodoreom ´Donnyjem´ Kerabatsosom otići na kuglanje, da bi uskoro otkrili da im je auto ukraden zajedno s novcem.

Godine 1998. prikazana u konkurenciji berlinskog festivala te nominirana za Europsku filmsku nagradu, sjajna anarhoidna krimi-komedija braće Joela i Ethana Coena (Krvavo jednostavno, Arizona junior, Fargo, Čovjek kojeg nije bilo) kultno je ostvarenje koje se vrlo slobodno oslanja na glasoviti roman Veliki san Raymonda Chandlera.