STOTINU GODINA OD PRVOG KINA U DUBROVNIKU

Piše: Damir Račić

U drugoj polovici srpnja ove godine navršiti će se značajan jubilej za kinematografsku ustanovu „Dubrovnik“, a to je 100 godina postojanja. Kada i kako je počelo može se saznati iz novinskih izvješća objavljenih u nekoliko brojeva „Crvene Hrvatske“. U lokalnim novinama od 17. lipnja 1908. godine navodi se sljedeće: „Kinematograf – kako čujemo otvara se do malo dana u ulici između Polača, kuća g. Jelića, gdje je prije bila trgovina Vlaha Svilocossi(a) i kafana „Sokol“, stalni domaći kinematograf „Admirinda“, te se u tu svrhu od nazad nekoliko vremena lokali naročito preuregjuju i kako izgleda biće lijepo i ukusno namješteni. Predstave će se davati svakdano, a program će biti raznovrsni, često mjenjani i baviće se prikazivanjem zanimljivih i najnovijih svjetskih događaja, a osobito pak poučnim i zabavnim slikama za mladež i učenike.

Aparat je zadnjeg najnovijeg sustava, siguran proti vatri, a kreće se električnim strojem. Cijene će biti umjerene i opredijeljene za I. i II. mjesto (red?). Želimo ovom domaćem poduzeću najbolji uspjeh!“ Nakon mjesec dana „Crvena Hrvatska“ od 22. srpnja 1908. godine donosi kraći tekst o početku rada prvog dubrovačkog kinematografa. „Stalni domaći Kinematograf započeo je raditi u subotu na 18. jula. Dnevne prestave držu se na 7 i po do 8 i po sati (svake) večeri. U petak je počinak.“

crtice_iz_povijesti
U narednom broju od 25. srpnja 1908. godine (jedno vrijeme „Crvena Hrvatska“ izlazila je dva puta tjedno, napomena D.R.) opisuje se prostorija i uvjeti za gledatelje, ali ne i ukupan broj sjedišta. „Javili smo već u jednom od prošlih brojeva da se u Dubrovniku otvorilo stalno kinematografsko kazalište(?) „Admirinda“. Ovih smo dana imali prilike da vidimo produkcije. One se odlikuju jasnoćom, a što je rijetko, slike ne titraju, i lokali su zgodni.

Vlasnik se osim toga pobrinuo za dobru ventilaciju, koja će početi raditi već danas. Zato je očekivati, da će ovaj pothvat naći odziva u građanstvu, a nadasve kod roditelja, kojim nije potreba ni kazivati, da su ovakve predstave jedne od najboljih odgojnih sredstava.“ Kakav je bio repertoar u prvom stalnom domaćem kinematografu navesti ću tekst koji je objavljen dne 1. kolovoza 1908. godine. „Stalni domaći kinematograf „Admirinda“. Program za subotu i nedjelju: 1. Pijanac i lutka (dražesna šaljiva slika), 2. Lloydov arsenal u Trstu (slike snimljene u naravi – veoma zanimljivo); 3. Svjetski plesovi (veoma lijepa bojadisana projekcija); 4. Otimači Far West-a (veličajna drama u 24 slike); 5. Veseli pir (veoma duge šaljive slike – vrhunac smijeha).

U narednim brojevima „Crvene Hrvatske“, kao npr od 8.8; 29.8.; 16.9; 19.9; 7.11. iste godine upoznaje se dubrovačka javnost s programom kinematografa „Admirinda“. Ako Državni arhiv u Dubrovniku ili netko od naših sugrađana posjeduje fotografiju prvog dubrovačkog kina, bilo bi je zanimljivo predstaviti javnosti prilikom obilježavanja 100-te obljetnice od otvaranja. Inače, kinamatografa je tijekom prve polovice XX. stoljeća bilo nekoliko u Dubrovniku na različitim lokacijama.

(Uz naknadne sitne korekcije tekst je objavljen u tjedniku „Glas Grada“ od 29. veljače 2008. godine – napomena D.R.)

Crtice iz povijesti