ČOVJEK KOJI JE PRODAO SVOJU KOŽU
Država:
Tunis / Francuska / Belgija / Njemačka / Švedska
Godina:
2020
Žanr:
Drama, uskoro, zff2021
Trajanje:
1 hours 40 minutes
Scenaristi:
Kaouther Ben Hania
Redatelj:
Kaouther Ben Hania
Glumci:
Yahya Mahayni, Dea Liane, Koen De Bouw, Monica Bellucci

 

U očajničkoj potrazi za novcem i papirima koji će mu omogućiti da se domogne Europe i spasi voljenu ženu od prisilnog braka, mladi Sirijac Sam Ali prihvaća ponudu glasovitog umjetnika koji njegova leđa želi pretvoriti u umjetničko djelo. Misleći da dobiva slobodu, Sam završava kao eksponat u europskim muzejima. Ova romantična melodrama oštra je satira zapadnog društva i umjetničkog svijeta, inspirirana kontroverznim radom belgijskog umjetnika Wima Delvoyea, i ujedno prvi tuniski film nominiran za Oscara. Za ulogu Sama Alija, Yahya Mahayni u Veneciji je nagrađen za najboljega glumca, a u jednoj od uloga nastupa i Monica Bellucci.

Sam Ali (Yahya Mahayni) i Abeer (Dea Liane) sirijski su par koji biva razdvojen zbog građanskog rata. Potom obitelj prisiljava Abeer da se uda za Ziada (Saad Lostan), diplomata s kojim odlazi u Brisel. Dotle Sam uspijeva kao izbjeglica doći do Libanona gdje u Bejrutu bezuspješno pokušava skupiti novce i potrebne papire kako bi se ponovo našao sa svojom vjerenicom, sve do trenutka kad mu kontroverzni europski umjetnik Jeffrey Godefroi (Koen De Bouw) ponudi priliku postati živi eksponat umjetnosti tako što će mu preko cijelih leđa tetovirati šengensku vizu. Na taj će način Samu biti omogućeno putovati u Belgiju.

Film tuniske redateljice Kaouther Ben Hania satiričan je prikaz konceptualne umjetničke scene sklone manipulacijama koja se odvija na pozadini humanitarne i, uopće, humane izbjegličke krize koja je po tko zna koji put ‘razotkrila’ dvoličnost tzv. zapadnog svijeta koji u svemu gleda samo vlastiti interes. Inače, film je nastao prema stvarnom konceptualnom djelu Tim belgijskog umjetnika Wima Delvoyea koji je ciriškom voditelju salona za tetoviranje Timu Steineru na leđima izradio tetovažu koju dotični izlaže po svjetskim galerijama i muzejima, a koja će nakon njegove smrti postati ‘platno.’ Čovjek koji je prodao svoju kožu premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu gdje je Yahya Mahayni osvojio Nagradu za najboljeg glumca. Film je bio i prvi tuniski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji Najboljeg međunarodnog filma.