AVATAR
Država:
UK, SAD
Godina:
2009
Žanr:
Avantura, SF, Tjedni program
Trajanje:
2 hours 42 minutes
Scenaristi:
James Cameron
Redatelj:
James Cameron
Glumci:
Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver
Dobno ograničenje:
12

 

Na veliko platno vraća se Oscarom nagrađena epska avantura Jamesa Camerona iz 2009. godine – Avatar, a kao uvertira u dugo iščekivani nastavak filma Avatar: Put vode koji na velika platna stiže u prosincu ove godine.

Avatar gledatelje vodi u spektakularan svijet onkraj mašte, kreiran tada revolucionarnom tehnologijom specijalnih efekata, dijelom osmišljenih upravo za ovaj film.

Bivši marinac Jake Sully, prikovan za invalidska kolica, poslan je na svjetlosnim godinama udaljenu planetu Pandoru gdje korporacije rudare za rijetkim mineralom koji je ključ rješavanju energetske krize na Zemlji. Zbog činjenice da je atmosfera na Pandori toksična, kreiran je program „Avatar“ u kojem ljudski „vozači“ povezuju svoju svijest s avatarom – biološkim tijelom na daljinsko upravljanje koje može preživjeti ubojit zrak. Ti avatari genetički su kreirani hibridi ljudskoga DNK-a pomiješanog s DNK-om mještana Pandore, Na’vija. Preporođen u svom avataru, Jake ponovno može hodati. Dobiva zadatak da se infiltrira među Na’vije koji su postali zapreka u rudarenju za vrijednim mineralom. No prekrasna Na’vica Neytiri spašava Jakeov život i to mijenja njegov pogled na ovaj posve novi svijet…